«Εξατμίζουν» το ούζο κρίση και ακρίβεια.   Leave a comment

Του Κώστα Σιαμέλη

Μάχη επιβίωσης δίνει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο προϊόντα της Ελλάδας. Το ούζο, που δεκαετίες τώρα στηρίζει την ελληνική οικονομία και πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές, έχει πέσει θύμα της φορολογικής πολιτικής και της ύφεσης.
Όπως υποστηρίζουν οι ποτοποιοί, ολόκληρο το 2010 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση που κυμάνθηκε στο 20%-30%.
Σήμερα στην Ελλάδα το ούζο αντιπροσωπεύει το 18% της συνολικής αγοράς ποτών (εκτός κρασιού και μπίρας) και κατέχει τη δεύτερη θέση στην κατανάλωση μετά το ουίσκι, ενώ είναι το πρώτο σε εξαγωγές προϊόν του κλάδου (85%) με κύριους προορισμούς τη Γερμανία, την Αυστρία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ελβετία, τη Σουηδία και την Ιαπωνία.
Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων & Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ) θεωρούν πως η ελάττωση της κατανάλωσης οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ και δευτερευόντως στη μειωμένη διασκέδαση λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στα αζήτητα όλα τα αλκοολούχα ποτά
Η  Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αλκοολούχων Ποτών επισημαίνει πως είναι άμεση ανάγκη να μειωθεί σημαντικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, προκειμένου να αναζωπυρωθεί η κατανάλωση και να ανασάνει ο κλάδος.
Ο αντιπρόεδρος της ένωσης Χρήστος Αργυρού δήλωσε πως η κατάσταση στον κλάδο είναι εκρηκτική, με τις απολύσεις να φτάνουν στο 15% του εργατικού δυναμικού και τις εταιρείες να στραγγίζουν από ρευστό, ενώ προέβλεψε με μελανά χρώματα την πορεία της αγοράς το 2011.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: